3e klasse/4e klasse 1) Wedstrijd B 3A/4A+B

Datum

1 juni 2019 14:30

Accommodatie

Onbekend

In een zeer sportieve wedstrijd die bol van de spanning stond, won Floreant het nacompetitieduel uit tegen Zwammerdam in de verlenging met 2-3. Daarmee plaatsen de Boskopers zich bij de laatste vier ploegen die strijden om een plaats in de derde klasse en is Zwammerdam na acht seizoenen in de derde klasse gedoemd om volgende seizoen weer in de vierde klasse uit te komen.

De wedstrijd leek te verlopen volgens een scenario voor een film van Alfred Hitchcock. Al direct in het eerste kwartier was er volop spektakel. Zwammerdam viel aan, maar Floreant scoorde al in de achtste minuut. Een assist van Luuk Speijer werd door Roy Monissen – en niet door Mo Ahmidouch, zoals diverse media meldden – keurig afgerond. Binnen vijf minuten kon Zwammerdam op gelijke hoogte komen, maar Koen Woudenberg zag zijn strafschop op de paal belanden. Direct daarop werd het toch 1-1 door toedoen van Ruben de Bruin. In het vervolg van de eerste helft was Zwammerdam wat sterker en hanteerde het vaak de lange bal. Toch kreeg Floreant ook de nodige kansjes, maar voor rust werd er niet meer gescoord.

In de tweede helft, waarin bij de Boskopers Ruben Broers na een lange revalidatie weer zijn opwachting maakte, was Zwammerdam aanvankelijk de bovenliggende partij. Koen Woudenberg lobde na acht minuten de bal behendig over doelman Gregory Smeenk heen: 2-1. Vervolgens kreeg Zwammerdam een handvol kansen om de wedstrijd definitief te beslissen, maar werd het manco zichtbaar waarmee de ploeg al de gehele competitie worstelde: goed voetballen, genoeg kansen creëren, maar te weinig scoren. Gaandeweg de tweede helft kreeg Floreant daarom weer moed, maar de gelijkmaker bleef uit. Dat wil zeggen, tot de allerlaatste seconde van de reguliere speeltijd. Floreant kreeg diep in blessuretijd nog een vrije trap te nemen en die belandde uiteindelijk voor de voeten van Bruce Tol die alsnog de 2-2 op het scorebord bracht en daarmee een verlenging afdwong.

Begrijpelijkerwijs kwam de late tegentreffer als een mokerslag aan bij de Dammers. Floreant daarentegen kreeg hernieuwde energie, heerste op het veld en kwam in de tweede helft van de verlenging verdiend op 2-3 door een schotje van Jeffrey Hilgeman. Het had vlak voor tijd zelfs nog 2-4 kunnen worden, maar de bal werd in laatste instantie van de lijn gered.

De halve finale van de nacompetitie speelt Floreant op 8 juni uit bij FC Oegstgeest, een treffen tussen de nummers twee en drie uit de vierde klasse A, met een gelijk aantal punten (52). In de competitie wist Oegstgeest tweemaal met minimaal verschil van Floreant te winnen (2-1 thuis en 0-1 uit). Toch zal de gedoodverfde favoriet Oegstgeest er goed aan doen Floreant niet te onderschatten, want het sterke collectief wist, de overwinning op Zwammerdam meegerekend, tien van de laatste elf wedstrijden te winnen. (RT)